Clínica VM DENTAL Dra. Viviana Morales Boffi [Col.1722] [odontologia@]
Pso. Canal, 22 - Amposta 43870 (Montsià) Telf. 977 705 704
C/ Rebull, 3 - Roquetes 43520 (Baix Ebre) Telf. 977 501 527

  • /Clinica.VM.Dental

Nou errors que comets quan et raspalles les dents (i posen en risc la teva salut)

Fins al 85% dels ciutadans de l’estat reconeix que té un problema de salut bucodental. De fet, Espanya és l’estat del sud d’Europa amb més problemes en aquest sentit, segons un estudi internacional de GSK. Segons una altra enquesta, sis de cada deu persones no es raspalla les dents després de cada àpat, és a dir, només el 40% de la gent fa servir el raspall almenys tres cops al dia.

 

A més, quan ens raspallem les dents, sovint ho fem amb presses, tan ràpid com podem, com un pur tràmit per no quedar-nos amb mal gust a la boca. I de vegades aquest mal hàbit pot comportar problemes de salut, ja que el bon estat bucodental implica salut en general. Quins són els errors més habituals quan ens raspallem les dents? Com els podem evitar? Els repassem amb el Toni Gómez, president del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya.

 

 

1- Escollir malament el raspall

És important escollir un bon raspall “perquè l’hem de fer servir cada dia, per tant hem d’estar còmodes, ha de ser adequat. Normalment no s’escull bé. Els millors són els raspalls amb filament suaus o mitjans, no són aconsellables els de filaments durs. El que hem de rentar, la placa bacteriana, és tova. No cal que sigui un raspall dur, ni raspallar amb força. No per apretar més el raspall netejarem millor”.

El més important és que fem servir el raspall, perquè “des de l’armariet del bany, el raspall no actúa per telekinesis, i es pot raspallar perfectament amb raspalls elèctrics o manuals, tot i que els elèctrics ens motiven més, ens ho posen més fàcil i fins i tot alguns tenen temporitzador, o ens avisen si fem massa pressió sobre les dents”.

 

 

2- Triar malament el dentífric

Malauradament estem sotmesos al màrqueting i hi ha una oferta “desmesurada” de dentifrici, segons els dentistes. Aturar-se davant un prestatge amb mil i una pastes de dents no posa gaire fàcil escollir.

“En primer lloc, ens ha de ser un dentifrici agradable. També és important que contingui flúor, perquè ajuda a prevenir l’aparició de càries. No ha de ser un dentifrici abrasiu”. Com ho veurem? Amb un índex RDA, que indica l’abrassivitat, i hauria de ser entre 0 i 70. Compte amb les pastes falsament anomenades blanquejadores, que poden ser abrassives. No és aconsellable el seu ús, i molt menys un ús constant”, segons Gómez. 

Compte amb les pastes falsament anomenades blanquejadores, que poden ser abrassives. No és aconsellable el seu ús

Podriem tenir problemes de desgast de les dents provocat per aquest abrasiu si el fem servir durant molt de temps, o problemes de sensibilitat.

També remarquen des del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs que és important fer servir pasta de dents des que apareixen les primeres dents en els nadons.

Com ha de ser el dentifrici? - Agradable - Amb flúor - No abrasiu, amb una RDA entre 0 i 70


 

3- Posar massa dentifrici

La quantitat de dentifrici ha de ser molt petita. “En nens entre zero i tres anys només hem de posar dentifrici de la mida d’un gra d’arròs, i els nens més grans, de la mida d’un pèsol. ”. En adults, podria ser una mica superior, com un cigró, per tenir una referència. “En general ens passem de quantitat”, diu Gómez.

 

4- Raspallar molt poca estona

 

El raspallat perfecte ha de durar entre dos i tres minuts. “Hem de veure que hem de fer una tècnica de raspallat de poquet a poquet. No podem anar de quatre en quatre dents, i com si tinguéssim una serra a la mà. Al contrari, hem de raspallar de dos dents en dos dents, i sobre totes les superfícies. Això triga uns dos minuts. S’ha demostrat que raspallem cada cop entre 40 i 60 segons, un temps del tot insuficient”.

 

Un consell: posar-te la teva cançó favorita, que normalment durarà més de dos minuts.

 

5- Fer moviments descontrolats

És important no raspallar les dents amb moviments descontrolats. Cal tenir una bona tècnica. “No hem de tenir mandra. La boca és molt important, i li hem de dedicar, al dia, sis minuts de mitjana!”. Per tant, calma, dent a dent i a consciència.

 

6- Glopejar amb aigua al final: no ho facis!

Tendim a glopejar amb aigua, al final del raspallat, per treure totes les restes de dentifrici que han quedat a la boca. “Recomanem no glopejar amb aigua, per beneficiar-nos de tota l’acció del fluor! Sino, es com si et posessis desodorant i després et dutxessis! Hem d’intentar que la pasta amb flúor estigui el màxim de temps en contacte amb les dents”. Segurament un error que comets, tu i el 99% de la població, però si ho vols fer bé només has d’escupir les restes de pasta de dents i prou.

 

 

7- Passar el fil dental de qualsevol manera 

“La tècnica de passar el fil dental és molt complexa, i si no es fa servir de manera correcta, pot provocar problemes a les genives, a més de no ser eficaç. La seva instrucció ha de ser objecte d’atenció individualitzada per part del dentista. Sino la gent compra el fil, el fa servir malament i a les zones posteriors és molt difícil de manipular. Per fer-ho malament, no cal fer-ho”. És el dentista qui ens ha de donar la orientació en funció de les necessitats de cadascú.

 

8- Els colutoris no substitueixen el raspallat

Els colutoris “poden tenir beneficis, però s’han d’utilitzar sempre sota la prescripció del dentista, perquè n’hi ha d’específics per a cada situació clínica (càries, hal·litosi, infeccions…)”. No és un producte d’autoconsum, segons aquest expert, encara que els tinguem a l’abast a qualsevol supermercat, “s’ha d’anar molt amb compte, per exemple, que no portin alcohol”. Un ús prolongat dels colutoris poden tacar les dents o alteracions de les percepcions dels sabors. “Hem de ser més raspalladors que no pas glopejadors”.

 

9- En nens, no supervisar és un error

 

Els nens menors de sis anys és important que es raspallin les dents acompanyats d’un adult, que ha de supervisar la quantitat de pasta de dents que fa servir i també la manera com es raspalla, arribant a totes les dents.

 

Les conseqüències d’una mala higiene bucodental podem patir càries i problemes a les genives, i “tenir una bona higiene de la boca és un factor protector de malalties com el càncer oral”, diu Gómez.

A més, es relaciona la mala higiene bucodental amb “la diabetis, malalties cardíaques, problemes a nivell de malalties del sistema respiratori, de bacteris que no tenen cabuda allà però estan a la boca i van a parara al sistema respiratori- Més enllà de tenir les dents blanques i boniques, és important tenir consciència de la importància per a la salut, d’una bona higiene bucodental”.

 

POSSIBLES CONSEQÜÈNCIES D’UNA MALA HIGIENE BUCODENTAL - diabetis - malalties cardíaques - malalties del sistema respiratori - càries - problemes de genives

 

 

 

 

Font: RAC1

 

New layer...