Clínica VM DENTAL Dra. Viviana Morales Boffi [Col.1722] [odontologia@]
Pso. Canal, 22 - Amposta 43870 (Montsià) Telf. 977 705 704
C/ Rebull, 3 - Roquetes 43520 (Baix Ebre) Telf. 977 501 527

  • /Clinica.VM.Dental

Cada quant s'ha de canviar el raspall de dents?

Raspallar-nos les dents massa poca estona, posar massa dentifrici al raspall o glopejar amb aigua al final de la raspallada són alguns dels errors més comuns que fem amb la higiene dental, com explica el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya. Però una altra de les coses que hauríem d’evitar és trigar massa a canviar el raspall.

Si es fa servir un raspall manual, millor escollir-ne un de cerres de duresa mitjana amb un capçal no gaire gran perquè arribi a les zones més internes de la boca”. A més de recomanar fer el canvi de raspall cada tres mesos, també aconsellen no fer servir un raspall dur, ja que pot produir abrasions a les dents. 

“Recomanem canviar de raspall cada tres mesos perquè va deteriorant-se i va perdent eficàcia. Els raspalls dentals tenen una vida mitjana, i amb l'ús es van deformant i van perdent la capacitat de neteja”, ens explica Toni Gómez, odontòleg i vicepresident del Col·legi. 

I afegeix alguns matisos, “No necessàriament has d'esperar que aquest temps passi. Si abans dels tres mesos recomanats notes que tens el raspall desgastat o deformat, ha arribat el moment de canviar-lo. Si et raspalles de manera massa agressiva, mossegues els filaments o portes bràquets, és molt probable que el raspall de dents se't deteriori abans del que s'esperaria”, diu l’especialista.

Cal recordar, que facis servir un raspall manual o elèctric, “no cal fer força a l'hora de raspallar-se les dents; la placa bacteriana que hem de netejar és tova, per tant, no per pressionar més netejarem millor”.

    "Si abans dels tres mesos recomanats notes que tens el raspall desgastat

o deformat, ha arribat el  moment de canviar-lo"

 

I si esperem massa?

Hi ha diverses conseqüències, si no seguim el consell dels especialistes:

  • El raspall perdrà eficàcia i no netejarem bé.
  • Amb un raspall desgastat i deformat podem fer malbé les genives a l'hora de raspallar-nos les dents.
  • Si no el canviem quan toca, el raspall pot ser un reservori de fongs i bacteris.

Si has passat una malaltia infecciosa…

També és important canviar el raspall quan hagis tingut una grip, covid o una infecció a la boca o mal de gola. Els gèrmens es poden amagar entre les cerres i provocar una reinfecció. “En general, després de patir qualsevol malaltia infecciosa, cal canviar el raspall per evitar tornar a emmalaltir

  

Com guardar el raspall correctament

Guardar correctament el raspall de dents a casa, és clau per evitar infeccions d’uns a altres a l’entorn familiar. “No pot ser que a l’entorn familiar hi hagi el clàssic got on uns raspalls es toquen amb els altres. Això no seria correcte ni higiènic. Cal que els raspalls estiguin separats”, perquè no es transmetin virus i bacteris dels uns als altres. “Si hi poses el caputxó el raspall ha d’estar ben sec perquè si no, pot ser fins i tot contraproduent; al final és un niu de virus i bacteris”. 

Per tant, millor evitar tapar el raspall, i optar perquè quedi a l’aire. “Els raspalls s’han d’emmagatzemar en posició vertical en un ambient que permeti que s’assequin del tot entre usos”

A més, s’ha estudiat científicament el fenomen de la dispersió de partícules quan estirem la cadena del vàter: es forma una mena de núvol d’aerosols de partícules microscòpiques, de l’orina i la femta, que s'escampa per l’aire i a les superfícies del voltant. “Si tenim el raspall a prop del vàter, cada cop que algú estira la cadena es poden formar aerosols; aquest núvol de microgotetes surt del vàter i pot caure al raspall. Hauríem d’estirar la cadena sempre amb la tapa del vàter tancada. És important que el raspall estigui a una certa distància del vàter”.

 

Font: RAC1.cat